Qigong voor kinderen

Kinderen van deze tijd bewegen steeds minder, zitten steeds meer in hun hoofd, veel achter de computer en krijgen daardoor veel informatie van buitenaf waardoor ze vooral naar buiten gericht zijn. Hoe meer informatie je van buitenaf krijgt, hoe belangrijker het is om aandacht te geven aan je binnenwereld.

Dromerige kinderen komen met beide benen op de grond en drukke kinderen vinden rust. Hoe? Door bewust bewegen en werken met QI (levensenergie)

Wat voorop staat is plezier en het werken aan coördinatie, balans, kracht, lenigheid, lichaamsbewustzijn, aandacht en concentratie.De lessen bestaan uit een combinatie van fysieke inspanning, ontspanningsoefeningen, spel, zowel individueel als met elkaar waarbij inbeeldingsvermogen en expressiviteit aan de orde komen. Veel van de oefeningen zijn gebaseerd op bewegingen van dieren zoals bijvoorbeeld een tijger, aap, kraanvogel of slang.

Kleding en benodigdheden: gemakkelijk zittende kleding bv sportkleding. Je gaat ook zweten van de oefeningen dus niet te warm aankleden. Soepele schoenen. Een yoga matje. De lessen duren 45 min.

Ontstaan van qigong
Heel heel lang geleden was er een keizer in china die vond dat zijn personeel er niet zo gelukkig en wat ziek uitzag. Toen heeft hij zijn chinese lijfarts de opdracht gegeven om iets te verzinnen. Een arts in china had vroeger niet alleen het doel om mensen te genezen maar ook om te voorkomen dat ze ziek werden. Die chinese arts bedacht een aantal oefeningen die de mensen elke dag deden om die de levensenergie, die in je lichaam stroomt, goed te laten stromen. De mensen werden sterker, gingen zich soepeler bewegen, konden zich beter concentreren en dingen beter onthouden, waren zelfverzekerde en voelde zich gelukkiger. Iedereen kreeg meer energie. Die arts keek goed naar hoe alles in de natuur groeide en hoe de dieren bewogen. Hij heeft dat gebruikt voor de oefeningen. Bv een gezonde boom heeft veel energie en een goed contact via zijn wortels met de aarde en waait niet om bij een storm. Hij gaat wel heen en weer bij een sterke wind anders zou hij breken en is dus flexibel. Een zieke/verdroogde boom (een boom met weinig energie) is niet meer zo flexibel zijn wortels gaan niet zo diep en bij een storm kan hij breken als een lucifer of met wortels en al uit de grond getrokken worden. Dus we staan als een gezonde boom stevig maar ook flexibel, we bewegen als een kraanvogel, (die lang kan staan op een been)en soepel als een tijger of kronkelen als een slang dit alles om de energie goed te laten stromen.

Wetenschappelijk bewijs
Een Zweeds onderzoek laat zien dat beoefenen van Zhineng (chi neng) qigong zeer positieve effecten heeft. Gerd Brolin heeft een master pedagogiek aan de Zweedse Göteborgs universiteit. Zij onderzocht of Zhineng qigong een bijdrage kan leveren aan het verminderen van stress bij schoolkinderen. Om dit te onderzoeken werden er tijdens een schooltermijn dagelijks oefeningen gedaan in de klas. Eerst lukte het met moeite om enkele minuten geconcentreerd te oefenen. Maar na enkele weken kon de oefentijd uitgebreid worden. Toen begon er iets te veranderen in de klas Het ziekteverzuim daalde en ook het aantal conflicten verminderde. Na het oefenen bleken de kinderen langer geconcentreerd achter elkaar aan een taak te werken. Daarnaast nam het lichaamsbewustzijn toe en daarmee de motorische vaardigheden van de kinderen uit de onderzoeks klas veel sneller toe dan van de kinderen uit de controle klas.

Na afloop van dit onderzoek werd doorgegaan met het dagelijkse beoefenen van zhineng qigong in de klas. Dit op dringend verzoek van de kinderen! Ze wilde zhineng qigong niet meer missen.