Geschiedenis Qigong

Er zijn veel verschillende Qigong stijlen.  Ik beoefen met name Zhineng Qigong maar maak ook gebruik van andere qigong stijlen.

Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer. Eeuwenoude kennis en ervaring op het gebied van Qigong gecombineerd met moderne medische inzichten vormen de basis van Zhineng Qigong. Dr Pang Ming , Taijiguan grootmeester (heeft 18 verschillende Qigong en Tai chi stijlen bestudeert) en opgeleid en afgestudeerd in zowel Traditionele Chinese Geneeskunde als de Westerse geneeskunde, heeft deze unieke bewegingsleer in de jaren 70 ontwikkeld en haar invloed op de gezondheid in meerjarige studies uitgebreid onderzocht.

Voorgeschiedenis
Qigong was meer dan 5000 jaar het best bewaarde geheim van China. Het werd beoefend achter gesloten deuren en hoge muren, in oude boeddhistische kloosters en taoïstische tempels. Het was een kunst om lichaam, geest en ziel als één geheel te laten samenwerken. Qigong werd vroeger alleen mondeling doorgegeven van de leermeester aan zijn student. Voor de buitenwereld was het bijna onmogelijk om toegang tot deze levenskunst te verkrijgen. Inmiddels is dat allemaal veranderd en kunnen mensen over de hele wereld kennis maken met de oefeningen van Qigong. Er zijn veel verschillende Qigongvormen.

Filosofie
Zhineng Qigong (chineng qigong) gaat uit van het principe van Qi (ook wel ch’i, chi, ki of gi genoemd, we spreken het uit als ‘tsjie’). Alle dingen in het universum, zichtbaar of onzichtbaar zijn een uitdrukking, een manifestatie van Qi. Qi is levensenergie en vormt de basis van alles wat leeft.In ons lichaam stroomt de Qi door energiebanen, meridianen genoemd. Door het beoefenen van Zhineng Qigong stimuleren we de energiestroom in ons lichaam. De zachte bewegingen in combinatie met een geconcentreerde geest zorgen ervoor dat de Qi vrij door het lichaam kan stromen en eventuele blokkades worden weggenomen of beter nog: worden voorkomen.

Vanuit het principe ‘Qi follows the mindkunnen we met onze aandacht de Qistroom in ons lichaam beïnvloeden. Dat vraagt om bewustzijn. Met Zhineng Qigong word je je bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Oefeningen
Deze uit het Verre Oosten afkomstige, medische vorm van Qigong, bestaat uit simpele en snel aan te leren bewegingen. Zhineng Qigong is voor iedereen toegankelijk. Jong of oud, gezond of ziek: iedereen kan Zhineng Qigong beoefenen.

Zhineng Qigong kent 3 niveaus:
Bij niveau 1 vindt uitwisseling plaats tussen de interne en externe Qi. De belangrijkste oefening van level 1 is de Lift Chi Up and Pour Chi Down methode. Bij deze oefening wordt de energie in het lichaam opnieuw verdeeld.

Bij niveau 2, de Body & Mind Methode, gaat het om het versmelten en uitwisselen van de Qi in de meridianen, de interne organen, de centrale meridiaan en de centrale as. De Qi gaat steeds dieper het lichaam in.

Bij niveau 3, de Five Organs Hunyuan methode richten we ons op het bewegen van de interne orgaan Qi. Door het trainen van de Shen (Ziel of Geest) behorende bij de vijf interne (yinne) organen, krijgen we meer grip op levensgebeurtenissen en onze reactie daarop.

Het verschil tussen Tai Chi en Qigong ligt vooral in de uitvoering.
Bij Tai Chi worden verschillende bewegingen achter elkaar gedaan, in een vast patroon, bijna als een dans. Iedere beweging wordt telkens maar één keer uitgevoerd. Bij Qigong staat elke beweging op zichzelf en wordt deze meerdere malen herhaald. Hierbij krijgt je lichaam en dus jij de tijd de beweging eigen te worden.

Daarnaast is Qigong van oorsprong een bewegingsleer, terwijl Tai Chi van oorsprong een krijgskunst is