Praktijk voor Qigong

Wat is Qigong (shining qigong)
Ook wel Chinese yoga, Chinese gezondheidsoefeningen, mindful bewegen of meditatie in beweging genoemd. Qigong oefeningen (staand, lopend of zittend) zijn rond en zacht en maken het lichaam soepel en de geest rustig. De bewegingen helpen je om gezond en vitaal in het leven te staan. Je ontwikkelt meer vertrouwen in je eigen lichaam en leert loslaten en ontspannen. Hoe meer je ontspant, hoe krachtiger je bent.

Andere effecten van Qigong
• Soepele/lenige gewrichten (wervelkolom)
• Sterkere spieren
• Betere balans en coördinatie
• Betere concentratie en aandacht

Qi Gong is geschikt voor
• Alle leeftijden
• Mensen met een lichamelijke beperking
• Mensen met een chronische aandoening
• Mensen die op zoek zijn naar hun geestelijke en lichamelijke mogelijkheden
• Mensen die een leuke, inspirerende en ontspannende middag/avondbesteding zoeken

Qigong dus ook voor kinderen
Kinderen van deze tijd bewegen steeds minder, zitten steeds meer in hun hoofd, veel achter de computer en krijgen daardoor veel informatie van buitenaf waardoor ze vooral naar buiten gericht zijn. Hoe meer informatie je van buitenaf krijgt, hoe belangrijker het is om aandacht te geven aan je binnenwereld.

Dromerige kinderen komen met beide benen op de grond en drukke kinderen vinden rust. Hoe? Door bewust bewegen….

De oefeningen zijn aangepast aan het belevingsniveau van de kinderen. Wat voorop staat is plezier en het werken aan coördinatie, balans, kracht, lenigheid, lichaamsbewustzijn, aandacht en concentratie. De lessen bestaan uit een combinatie van fysieke inspanning, ontspanningsoefeningen, spel, zowel individueel als met elkaar waarbij inbeeldingsvermogen en expressiviteit aan de orde komen. De lessen duren 45 min.

Wetenschappelijk bewijs
Een Zweeds onderzoek laat zien dat beoefenen van Zhineng (chi neng) qigong zeer positieve effecten heeft. Gerd Brolin heeft een master pedagogiek aan de Zweedse Göteborgs universiteit. Zij onderzocht of Zhineng qigong een bijdrage kan leveren aan het verminderen van stress bij schoolkinderen. Om dit te onderzoeken werden er tijdens een schooltermijn dagelijks oefeningen gedaan in de klas. Eerst lukte het met moeite om enkele minuten geconcentreerd te oefenen. Maar na enkele weken kon de oefentijd uitgebreid worden. Toen begon er iets te veranderen in de klas Het ziekteverzuim daalde en ook het aantal conflicten verminderde. Na het oefenen bleken de kinderen langer geconcentreerd achter elkaar aan een taak te werken. Daarnaast nam het lichaamsbewustzijn toe en daarmee de motorische vaardigheden van de kinderen uit de onderzoeks klas veel sneller toe dan van de kinderen uit de controle klas.

Na afloop van dit onderzoek werd doorgegaan met het dagelijkse beoefenen van zhineng qigong in de klas. Dit op dringend verzoek van de kinderen! Ze wilde zhineng qigong niet meer missen.