De oefeningen

De oefeningen zijn eenvoudig. Maar voor ons lichaam niet altijd even gemakkelijk. Spieren die we al een tijd niet gebruikt hebben en kleine spieren waarvan we niet weten dat we ze hebben worden aan het werk gezet. Voorkeurs houdingen worden doorbroken. En we werken rond de grenzen van onze mobiliteit. Soms heb je spierpijn of andere pijntjes na de les of oude klachten komen weer naar boven. Maar je ontdekt ook dat als je met meer ontspanning beweegt je eigenlijk leniger bent dan je verwacht had. En eigenlijk minder kracht nodig hebt als noodzakelijk.

Daarnaast wordt de mind getraind en uitgedaagd. Door de aandacht te houden bij het bewegen en bij de uitwisseling van energie (meditatie in bewegen).

Er wordt veel gebruik gemaakt van visualisaties. Dit is zeer waardevol en ook wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Bijvoorbeeld topsporters maken er gebruik van om hun start te visualiseren. Bij een hersenonderzoek (EEG) kan je dan zien dat hersendelen actief zijn en daarnaast de betrokken spieren alert worden wat er weer zorgt voor een goede doorbloeding en Qistroom in dat gebied.

Ook is zelfs recent bewezen dat alles uit energie bestaat. Qigong maakt daar gebruik van door een gezamenlijk qiveld op te bouwen en qi uit te wisselen. Samen zijn we sterker en stimuleren we elkaar, kunnen we het langer volhouden. Een vogel die s’winters wegtrekt overleeft het niet alleen, als ze samen vliegen dan redden ze het.

Ontspanning in beweging vind ik heel waardevol omdat je het op elk moment in het dagelijks leven (bewegen) kan gebruiken. Het is dus zeer functioneel.

Tegelijkertijd merk ik op mijn werk als fysiotherapeut met lichamelijk beperkte kinderen, dat er op dit gebied ( qigong, tai chi, yoga) weinig is voor mensen met een beperking en vind ik het een uitdaging hier een vorm voor te vinden.

Mijn Qigong lessen
Ik geef les in niveau 1 en niveau 2.
In mijn lessen komen de meeste oefeningen uit de Zhineng Qigong, maar ik maak ook gebruik van mijn kennis van de haptonomie, bewust bewegen, meridiaan Qigong en do in oefeningen (meridaanstrekkingen vanuit de shiatsu).

Opbouw van de les
• Ontspannen ( zit of staand)
• Qiveld opbouw (concentratie, neuzen dezelfde kant op)
• Warming up oefeningen
• Aanleren van onderdelen van methodes: Lift qi up en Pour qi down of de body en mind, Three centers merge
• Afsluiting