De behandeling

De eerste behandeling begint met een gesprek (intake), waarin ik vragen stel over de klachten waarvoor je komt en over leefgewoonten zoals voeding, slaap, beweging. Na dit gesprek volgt het lichamelijk onderzoek door het kijken naar de reflexzones op de tong en het voelen van de reflexzones op de pols en eventueel op de buik (hara). Naar aanleiding van mijn bevindingen (de diagnose) geef ik je hierna een Shiatsu behandeling die aansluit bij de klacht(en) waarvoor je komt. In totaal duurt de eerste behandeling met intake ongeveer 1,5 uur en vervolgbehandeling(en) ongeveer 1 uur.
Een Shiatsu behandeling wordt op een zachte matras (futon) op de grond gegeven. Shiatsu wordt in het algemeen over de kleding heen gegeven.

Tijdens sommige behandelingen maak ik indien nodig ter ondersteuning van de behandeling  gebruik van cupping of moxa, natuurlijk altijd in overleg. Bij cupping wordt gebruik gemaakt van een glazen kop die vacuüm zuigt op de huid. Hiermee kunnen stagnaties verdreven worden.
Bij moxa wordt gebruik gemaakt van een warme stick. Dit wordt bij een acupunctuurpunt gehouden om warmte aan het lichaam toe te voegen. Dit om de werking van dat specifieke acupunctuurpunt extra te stimuleren.

Normaalgesproken is binnen 3 à 4 behandelingen een verandering merkbaar. De 4e behandeling is dan ook een mooi moment om de behandeling te evalueren. Ook na 1 behandeling kan al verbetering optreden, maar bij hardnekkige en chronische klachten zijn vaak meer behandelingen nodig.
Bij voorkeur is de behandelfrequentie in het begin 1 keer per week.
Er volgen eventuele adviezen over voeding, houding en het bewegen, zoals bijv. DO-IN oefeningen.

Ik adviseer om comfortabele kleding aan te trekken waarin je prettig kunt bewegen en anderhalf uur van te voren niet teveel meer te eten.